top of page

Що таке газосигналізатор.

Що таке газосигналізатор.


У Вашій оселі встановлений газовий опалювальний котел або газова плита?


При використанні газових опалювальних котлів та газових кухонних плит ви маєте справу з джерелом природнього газу та чадних газів, що є потенційно небезпечним для здоров’я людини. Вашим додатковим «контролером» справності системи відводу продуктів згорання та можливого витоку природного газу буде газосигналізатор. Ми радимо ніколи не використовувати опалювальне обладнання без газосигналізатора та ні в якому разі не вимикати його.

Що таке газосигналізатор.
Що таке газосигналізатор.

Що таке газосигналізатор?


Газовий сигналізатор потрібен для постійного контролю наявності в повітрі природного та чадного газу в допустимих концентраціях. Якщо ці концентрації перевищені, прилад сповіщає про небезпеку, що загрожує здоров’ю чи навіть життю людини. Наявність газосигналізатора є обов’язковою умовою для споживачів природного газу, які експлуатують газові прилади з відводом продуктів згорання через димохід.

У нашому побуті звичними є прилади які ми використовуємо для приготування їжі, нагрівання води та опалення приміщень: газові плити, газові колонки, газові котли. В цих приладах відбуваються процеси горіння, які супроводжуються споживанням кисню, що може бути небезпечним для споживачів. До того ж можливий витік газу (метану) через некоректне підключення газорозподільних систем до газових приладів. Несправність димових і вентиляційних каналів також явище досить поширене. Все це може стати фатальним. І мова йде не тільки про майно, але й про втрату найдорожчого — здоров'я і навіть життя людини.


Можливі місця витоку газу.


Першим і самим важливим має бути розуміння, що природний газ (метан) є вибухонебезпечним.

Можливими місцями витоку газу в середині приміщення можуть бути: місця різьбових з’єднань та зварювальні з’єднання на газопроводах, місця їх приєднань до газового обладнання. Окрім цих місць, газ може самовільно витікати при неконтрольованому користуванні газовими приладами. Основною ознакою протікання газу є різкий запах одоранту, вкрапленого в газ. Газ може витікати з шиплячим звуком.


Що НЕ МОЖНА робити якщо Ви відчули запах газу у приміщенні!


Відчувши запах газу у приміщенні, у жодному разі НЕ МОЖНА:

– вмикати електроосвітлення;

– користуватися телефоном та електроприладами.

Як діяти?

Необхідно негайно: перекрити газові крани, відкрити вікна та покинути приміщення. Після чого обов’язково зателефонувати та повідомити про витік газу аварійну газову службу за телефоном 104.


Чадний газ – може вбити!


Основні причини утворення чадного газу які можуть виникнути:


-самовільного перепланування приміщення;

-відсутності провітрювачів у пластикових вікнах;

-несправності (засміченість чи відсутність тяги) у димових та вентиляційних каналах;

-встановлення механічних витяжок у приміщеннях, де є газові прилади з відведенням димових газів у димохід;

Є велика небезпека того, що природний газ не згоряє повністю, а в приміщенні утворюється та накопичується чадний газ (СО), який отруює організм людини.

Симптомами отруєння чадним газом є погіршення світлової та кольорової чутливості зору, сльозотеча, сухий кашель, біль у грудині, почервоніння шкіри, прискорене серцебиття, сонливість, погіршення слуху, тощо. При вищих концентраціях чадного газу відчуватиметься сильний головний біль, слабкість, запаморочення, нудота, порушення дихання, судоми, втрата свідомості.

Встановлення у приміщенні сигналізатор до вибухових концентрацій природного газу та виявлення мікро концентрацій чадного газу (газосигналізатор)
Встановлення у приміщенні сигналізатору до вибухових концентрацій природного газу та виявлення мікро концентрацій чадного газу (газосигналізатор)

Що робити для запобігання самовільного витоку газу та отруєння чадним газом?


– встановити у приміщенні сигналізатор до вибухових концентрацій природного газу та виявлення мікро концентрацій чадного газу (газосигналізатор) ;

– забезпечити регулярні перевірки стану газових приладів спеціалізованою сервісною службою;

– забезпечити регулярне (не рідше одного разу на рік) Технічного обслуговування Вашого котла;

– регулярно слідкувати за станом оголовків димових та вентиляційних каналів у зимовий період, з метою запобігання їх обмерзанню та руйнуванню;

– не залишати без нагляду газові прилади під час їх використання, зокрема газові плити;

– ні в якому разі не відключати та не знімати газосигналізатор!

bottom of page